
Tractar temes relacionats amb el mateix mejador.
- Nutrició: conèixer els beneficis de diferents aliments i de com són de bones per la salut les fruites i les hortalisses. Es pot fer d’una forma tan senzilla com convidant els nens a dibuixar cartells que es penjaran a les parets.
- Hàbits saludables: rentar-se les mans i les dents, fer 5 àpats al dia, saber utilitzar els coberts, mantenir una compostura a taula, mantenir bons hàbits d’higiene personal, beure molta aigua i pocs refrescos ensucrats… Podem fer un auca, per exemple, que mostri la història d’un noi que tingui uns hàbits sans i un altre que no els tingui.
- Proximitat: saber què són els aliments de “km 0” (quilòmetre zero) i per què beneficien a tots. Convidar un pagès de la zona a què vingui a l’escola a explicar com conrea el seu hort pot ser una excel·lent dinàmica.
- Aliments naturals: comprendre que certs productes són tractats química i industrialment i altres són conreats de forma natural. És una bona idea portar a terme experiments com el de tenir una patata orgànica i una altra de supermercat parcialment submergides en uns gots d’aigua, i veure com evolucionen durant un mes.
- Creativitat a la cuina: un concurs de receptes aportades pels nens pot ser una bona dinàmica per jugar amb els ingredients i la seva barreja de sabors i colors.
- Alimentació i esport: podem donar a conèixer els nens alguns aspectes de la dieta d’un esportista conegut i a partir d’aquí parlar del que són els glúcids, els greixos, les vitamines, les proteïnes o la fibra.
- Reciclatge: on llençar els diferents elements de la brossa. Separar plàstics, papers, vidre, matèria orgànica…
- Reutilització: saber que podem donar un nou ús a determinats envasos i elements ja usats. Pot ser en forma de tallers de plàstica.
Definir clarament qui forma la comisió del menjador.
- Estructurar la comissió incloent el director del centre, la persona a càrrec del menjador i la coordinació de monitors. Aquesta organització ha de ser coneguda pels pares i mares, així com pels alumnes en la part que els afecti.
- Fer un seguiment periòdic del menjador i de les activitats de lleure educatiu.
Definir les interaccions entre el menjador, les activitats de lleure educatiu i les classes lectives.
- Els horaris, la distribució d’espais, la neteja i ordre d’aquests espais abans i després de les activitats, els temps perquè els nens es rentin les mans, la formació de fileres per entrar… Tot ha d’estar definit correctament i informat a cadascuna de les parts que intervenen.
Definir el paper dels monitors i monitores, en cada moment.
-
Cal deixar escrit, pas a pas, quines tasques ha de desenvolupar l’equip de monitors: supervisió de les fileres, acompanyament dels nens al bany, resolució de conflictes entre els nens